Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Impedancja pętli zwarcia, a wyłącznik silnikowy.
Autor Wiadomość
Ciastek86 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Lut 2019
Posty: 1
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 19-02-19, 16:26   Impedancja pętli zwarcia, a wyłącznik silnikowy.

Witam
Wykonuję pomiary elektryczne w rozdzielnicach systemu wentylacji. Wentylator jest 1f i jest zabezpieczony wyłącznikiem silnikowym Eti MS-18 0,1-0,16A. Impedancja dopuszczalna to 102,68 Ω. Pomiar wykazuje 230 Ω . Wyłącznik o zakresie 0,25-0,4A ma impedancje na poziomie 35,7 Ω . Dodam, że gdy robię pomiar rezystancji jednego styku to wychodzi ok 80 Ω. W związku z tym, że wentylator jest 1f należy przepuścić przewód przez wszystkie styki wyłącznika co daje nam właśnie około 230 Ω . Uważam, że wentylator powinien być zabezpieczony wyłącznikiem instalacyjnym "C" ponieważ ma zabudowany termik. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
 
     
Negatyw
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-19, 08:13   Re: Impedancja pętli zwarcia, a wyłącznik silnikowy.

Ciastek86 napisał/a:
...Uważam, że wentylator powinien być zabezpieczony wyłącznikiem instalacyjnym "C" ponieważ ma zabudowany termik. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Nie może być zabezpieczony wyłącznikiem instalacyjnym "C". Termik może być zabudowany ale nie musi. Raczej należało by zastosować wyłącznik silnikowy dwubiegunowy np. EATON Z-MS-0,16/2. W przypadku układu sieciowego TN można wykorzystać tylko jeden zestyk takiego wyłącznika.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1151
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-03-19, 10:00   

Ciastek86 napisał/a:
Dodam, że gdy robię pomiar rezystancji jednego styku to wychodzi ok 80 Ω.

Jak kolega wykonuje ten pomiar?
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Negatyw
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-19, 14:25   

Jeżeli rzeczywiście rezystancja jednego zestyku wynosi 80Ω, to zalecane przez producenta połączenie w szereg 3 zestyków dla odbioru jednofazowego jest bez sensu. Zadziałanie członu zwarciowego to od 11 do 13×I nastawy, czyli od 1,1A do 2,08A a prąd przy zwarciu 230/(3×80)=0,95A. Człon zwarciowy jest psu na budę.
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 109
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1436
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 13-03-19, 00:34   

Należy zmierzyć IPZ na przyłączu wentyllatora.
Napewno wyjdą wartości rzędu pojedńczych Ω.
 
     
Negatyw
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-19, 09:26   

I pomiar robić przy otwartych drzwiach to wtedy wyjdą. :mrgreen:
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 13-03-19, 21:03   

30 om na jednym torze prądowym przekaźnika ? Myślę że jest uszkodzony . Z ciekawości zrobiłem pomiary na podobnych wyłącznikach EATON (zakresy poniżej 1A). Różnica impedancji na wejściu i wyjściu to niecałe 4 omy.
 
     
Negatyw
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-19, 00:57   

A jak ma się pomiar rezystancji wyłącznika EATON do rezystancji wyłącznika Eti? Nijak. Nie ma powodu by wyłącznik Eti określić jako uszkodzony. Sam fakt, że wyłącznik zbudowany tak jak do zastosowania w obwodach trójfazowych polecają do obwodów jednofazowych jest podejrzane. A zastosowanie dużej rezystancji w Eti pewnie jest celowe by ograniczyć prąd zwarciowy. Można wtedy napisać: "można stosować do spodziewanego prądu zwarciowego 50kA". :mrgreen:
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 14-03-19, 09:11   

Negatyw napisał/a:
A jak ma się pomiar rezystancji wyłącznika EATON do rezystancji wyłącznika Eti?
To porównanie a zarazem sugestia że coś jest nie tak i nie mówię tu o producentach tylko o konkretnym egzemplarzu kolegi - autora.
Negatyw napisał/a:
Nie ma powodu by wyłącznik Eti określić jako uszkodzony
A policzyłeś kolego jaki spadek napięcia powoduje ten wyłącznik na rezystancji wewnętrznej 37 om ? , nie wspomne już o ochronie przeciwporażeniowej ? Dalej uważasz , ze jest ok ?
Negatyw napisał/a:
A zastosowanie dużej rezystancji w Eti pewnie jest celowe by ograniczyć prąd zwarciowy. Można wtedy napisać: "można stosować do spodziewanego prądu zwarciowego 50kA"
To wiedza zdobyta z pewnego źródła, czy piszesz , co Ci ślina na język przyniesie?
 
     
Negatyw
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-19, 12:42   

matik napisał/a:
...A policzyłeś kolego jaki spadek napięcia powoduje ten wyłącznik na rezystancji wewnętrznej 37 om ? , nie wspomne już o ochronie przeciwporażeniowej ? Dalej uważasz , ze jest ok ?
Negatyw napisał/a:
A zastosowanie dużej rezystancji w Eti pewnie jest celowe by ograniczyć prąd zwarciowy. Można wtedy napisać: "można stosować do spodziewanego prądu zwarciowego 50kA"
To wiedza zdobyta z pewnego źródła, czy piszesz , co Ci ślina na język przyniesie?

Matik, najpierw trzeba zmierzyć właściwy aparat którego tematem jest ten wątek. Później możesz wyciągać wnioski, czy jest zepsuty czy nie. :mrgreen: Bzdurą jest pomiar wyłącznika innego producenta i na tej podstawie pisanie wniosków.
Nie trzeba żadnej wiedzy, wystarczy spojrzeć w dokumentację producenta na stronie 58. Dla wyłącznika silnikowego Eti MS-18 0,1-0,16A podają znamionową zdolność zwarciową 50kA. A nieco niżej na tej samej stronie sposób połączenia dla obwodów jednofazowych.

Próbuję wstawić dokument, ale na tym marnym Forum nawet po kompresji do postaci zip dostaję komunikat:
Cytat:
Plik ma za duży rozmiar.
Maksymalny dozwolony rozmiar to: 60 KB

60KB to się nic praktycznie nie da wstawić. ](*,)

eti.gif
Plik ściągnięto 5 raz(y) 51,86 KB

 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 14-03-19, 18:19   

Negatyw napisał/a:
najpierw trzeba zmierzyć właściwy aparat którego tematem jest ten wątek. Później możesz wyciągać wnioski, czy jest zepsuty czy nie.
To nie wnioski, to spostrzeżenie i sugestia , żeby sprawdzić co jest źle, bo nie ulega wątpliwości, że jest źle. Na tą chwile wg pomiarów autora urządzenie trzeba wyłączyć z eksploatacji bo nie spełnia warunku samoczynnego wyłączenia zasilania i poszukać innego rozwiązania (jak ETI mają tak wysoką rezystancje toru prądowego, choć nie chce mi się w to wierzyć, to może trzeba je zastąpić innymi).
Negatyw napisał/a:
Dla wyłącznika silnikowego Eti MS-18 0,1-0,16A podają znamionową zdolność zwarciową 50kA.
Owe 50kA to żaden rewelacyjny wynik , inne mają 150kA i nie zależy to od rezystancji toru prądowego (przynajmniej nie tylko od tego).
 
     
Negatyw
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-19, 19:00   

matik napisał/a:
...Owe 50kA to żaden rewelacyjny wynik , inne mają 150kA i nie zależy to od rezystancji toru prądowego (przynajmniej nie tylko od tego).
No tak, i pewnie Ty wiesz od czego to zależy. Ha, ha, ha, :mrgreen:
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2331
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 14-03-19, 19:05   

Pomiarowiec nie ma prawa w czynnej instalacji niczego wyłączać. Od tego jest jej właściciel.
Rola pomiarowca kończy się na orzeczeniu.
Nadaje się, albo nie nadaje się do eksploatacji.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
matik 
Uczestnik forum


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 304
Skąd: małopolska
Wysłany: 14-03-19, 20:25   

kkas12 napisał/a:
Pomiarowiec nie ma prawa w czynnej instalacji niczego wyłączać. Od tego jest jej właściciel.
A gdzie kol. wyczytał, że pomiarowiec ma coś wyłączać? (- chyba, że części instalacji celem przeprowadzenia prób elektrycznych. Jego rola kończy się na przeglądzie i orzeczeniu, jak sam napisałeś.
Negatyw napisał/a:
No tak, i pewnie Ty wiesz od czego to zależy. Ha, ha, ha,
... tak, wiem i nie ma tam nic śmiesznego
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2331
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 14-03-19, 21:17   

Tu wyczytałem kolego.
matik napisał/a:
Na tą chwile wg pomiarów autora urządzenie trzeba wyłączyć z eksploatacji bo nie spełnia warunku samoczynnego wyłączenia zasilania i poszukać innego rozwiązania...

To "rada" twego autorstwa. Kompletnie nieprzemyślana.

Więc jeśli teraz tak nie myślisz (przyszło otrzeźwienie) to chyba wtedy tylko ci sie tak napisało ;)
Na przyszłość staraj się dokładnie precyzować to o czym piszesz.
Unikniemy wtedy zbędnych dyskusji.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group