Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obwód zasilania komputerów
Autor Wiadomość
czleszek 
Uczestnik forum
czleszek


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 33
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 09-03-19, 11:42   Obwód zasilania komputerów

W obwodzie 1-fazowym 230V/50Hz zabezpieczonym wyłącznikiem nadprądowo-przeciążeniowym S191C16A są włączone 4 komputery LENOVO z których każdy ma wewnętrzny zasilacz 800W i pracują bezawaryjnie do momentu w którym nie zadziała zabezpieczenie (przyczyna nieistotna). Po zadziałaniu zabezpieczenia jego ponowne załączenie jest niemożliwe. Przy próbie załączenia widoczny przeskok łuku na stykach wyłącznika i pstryk jak przy zwarciu. Po wyjęciu wtyczek komputerów wyłącznik można załączyć. Następnie można włożyć kolejno wszystkie wtyczki i wszystko jest ok. Komputery są tak skonfigurowane że po zaniku napięcia i jego powrocie startują na krótką chwilę. Mój wniosek: prąd rozruchowy zasilaczy komputerów zabezpieczenie odczytuje jako zwarcie i wywala.W związku z j.w. mam 3 pytania:
1. Jak rozwiązać problem.
2. Gdzie znaleźć charakterystykę prądowo-czasową z uwzględnieniem pętli zwarcia dla prądu rozruchowego komputera.
3. Czy jest możliwa taka konfiguracja komputera żeby nie tylko nie startował po powrocie napięcia ale jego zasilacz był odłączony od sieci aż do momenty kiedy nie zostanie komputer włączony przez użytkownika.

Komputery:
Lenovo C20
2 x Xeon X5570
32GB RAM
Grafika GTX 1050
1 X SSD 120GB
1 x HDD 2 TB
Zasilacz 800W

Dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam
_________________
czleszek
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 10-03-19, 14:58   

Czleszek, to pytania do producenta komputerów. W każdym razie wszystkie komputery które miałem nie załączały się automatycznie po przywróceniu zasilania. Aby pozbyć się problemu możesz wymienić zasilacze w tych komputerach.
 
     
czleszek 
Uczestnik forum
czleszek


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 33
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 15-03-19, 08:02   

Dzięki za odpowiedź. Gdybyś kiedyś chciał uzyskać samostart komputera po zaniku napięcia niekiedy wymagany przez użytkownika np. dla pracy zdalnej musisz zmienić ustawienia w BIOS'ie
_________________
czleszek
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 09:51   

Z punktu widzenia elektryka-instalatora nie da się nic zrobić z Twoim problemem (od strony instalacji). Z punktu widzenia elektryka bardziej wszechstronnego można temu zaradzić (pomijam wymianę zasilaczy):
a) w przypadku potrzeby samostartu:
1. Zastosować sofstart dla każdego komputera lub jeden wspólny dla wszystkich komputerów
2. Zastosować układ automatycznego sekwencyjnego załączania
b) gdy samostart nie jest potrzebny:
1.
2.
3. stycznik z przyciskami załącz i wyłącz na zasilaniu komputerów z rezystorem lub dławikiem ograniczającym prąd
Wyjaśnię, punkty 1. 2. w przypadku a) i b) to te same rozwiązania, punkt 3. to bardzo uproszczony sofstart. Do zrobienia nawet przez laika, potrzebne elementy to stycznik, dwa przyciski (załącz i wyłącz) i rezystor od 3 do 5 Ω i ok. 5W lub większej mocy.
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 16:15   Re: Obwód zasilania komputerów

czleszek napisał/a:
W obwodzie 1-fazowym 230V/50Hz zabezpieczonym wyłącznikiem nadprądowo-przeciążeniowym S191C16A są włączone 4 komputery LENOVO...
Są jeszcze wyłączniki instalacyjne o charakterystyce D, czyli: S191D16A, jednak odradzał bym samodzielną wymianę bez zrobienia pomiarów przez "kumatego" elektryka posiadającego niezbędny sprzęt do pomiaru impedancji pętli zwarcia. W zasadzie taka ingerencja wymaga zmiany w projekcie. Można też 2 komputery zasilić z innego obwodu (jak jest taka możliwość).
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 15-03-19, 21:17   

Jak byś chciał wykonać ten prosty sofstart z punktu 3. to załączam schemat. Doświadczalnie sprawdź czy lepszy będzie rezystor 5Ω czy 10Ω. Przyciski zał i wył muszą być o obciążalności co najmniej 6A.

soft1.gif
Plik ściągnięto 744 raz(y) 3,59 KB

 
     
czleszek 
Uczestnik forum
czleszek


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 33
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 16-03-19, 11:48   

Dzięki za wsparcie. Poszedłem tropem wyłącznika serii D a ponieważ jestem trochę kumaty zrobiłem pomiar pętli zwarcia i wyszło że mogę zaszaleć na D20A lekko przeginając normę obciążenia przewodu 3x2,5 która wynosi dla kategorii A2 19,5A. Tych komputerów to ja mam razem 50 szt więc zrobiłem próby i wyszło:
- zabezpieczenie j.w. trzyma 4 szt przy 5 szt wywala
- ustawienie w BIOS komputera na POWER STAY OFF nic nie daje; zasilacze dalej pobierają prąd rozruchowy
- znalazłem dławik o impedancji coś 0,2 ohm trójfazowy produkcji firmy BREVE zadzwoniłem tam gościu powiedział że o takiej aplikacji nie słyszał ale się dowie i oddzwoni; czekam już 7 dni a że to kosztuje coś 1000 zł to chyba nie zrobię eksperymentu
- firma LENOVO mnie spuściła na drzewo; z infolinii mam pisemną odpowiedź że się tym nie zajmują ale podali tel do swojego partnera więc zadzwoniłem i usłyszałem że oni też się nie zajmują; na maila wysłanego ask@lenovo nikt nie odpowiedział
- konsultowałem z trzema czynnymi projektantami instalacji elektrycznych; powiedzieli że nie mieli takiego problemu i nie wiedza co doradzić

Twój pomysł z sofstartem jest oki ale to nie jest profeska z atestem i można go stosować tylko do własnego użytku.

Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

Tematu nie zamykam bo to nie jest normalne żeby nie można było powiesić dwóch komputerów na zabezpieczeniu C16A a dla 25 szt komputerów 800W zabezpieczenie C25A było za małe. Ile w końcu tej midzi można pakować w ściany bo każdy większy bezpiecznik to dodatkowo grubszy przewód.
_________________
czleszek
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 16-03-19, 16:51   

Jeżeli szukać winnych to winę ma wyłącznik instalacyjny, że ma taką a nie inną charakterystykę czasowo - prądową (bezpiecznik topikowy 16A na pewno nie zadziała) i producent tych komputerów, a konkretnie zasilaczy, które na wejściu mają filtr w postaci kondensatorów i nie posiadają elementów ograniczających prąd ładowania.
czleszek napisał/a:
...
Twój pomysł z sofstartem jest oki ale to nie jest profeska z atestem i można go stosować tylko do własnego użytku...
Wg mojej wiedzy tak nie jest. Gdyby chodziło o produkcję i sprzedaż na ogólnie pojętym rynku to masz rację. Jeżeli jest to wykonane na konkretne zamówienie to należy tak wykonany sofstart podciągnąć pod usługę wykonaną przez elektryka. I wtedy nie trzeba żadnych atestów tak samo jak ich nie trzeba by wymienić gniazdko, czy powiesić żyrandol.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2345
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 17-03-19, 15:50   

Kolego, kilkakrotnie wykonywałem instalacje w szkolnych pracowniach gdy były one wyposażane w sprzęt przez różnego rodzaju fundacje i zawsze należało stosować się do ich zaleceń by nie więcej niż trzy komputery zasilał jeden obwód.
A to czym nas uraczyłeś jest całkowicie normalnym zjawiskiem gdy jeden obwód zasila zbyt dużą liczbę odbiorników z dużym prądem startowym/rozruchu. I tego nie przeskoczysz.

Nie baw się też i nie zachwycaj zbyt pochopnie charakterystykami zabezpieczeń.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 18-03-19, 00:33   

czleszek napisał/a:

Tematu nie zamykam bo to nie jest normalne żeby nie można było powiesić dwóch komputerów na zabezpieczeniu C16A a dla 25 szt komputerów 800W zabezpieczenie C25A było za małe. Ile w końcu tej midzi można pakować w ściany bo każdy większy bezpiecznik to dodatkowo grubszy przewód.

Prosta arytmetyka się kłania. Do celów projektowych należało by przyjąć prąd jednego komputera:
I=P/U/PF
I=800/230/0,85=4A
gdzie:
P=800 W moc czynna
U=230 V napięcie znamionowe
PF=0,85 współczynnik mocy
Dla 25 szt. komputerów:
I=25*4=100A
Jakim cudem C25A ma być odpowiedni?
Dla 4 szt. komputerów C16A jest na granicy i nigdy się tak nie projektuje, 3 komputery dla C16A to max. To są obliczenia bez uwzględnienia prądu ładowania kondensatorów w zasilaczach przy ich załączeniu. Po uwzględnieniu tego prądu może (ale nie musi) się okazać, że na jednym obwodzie C16A da się zasilić tylko 2 komputery.
 
     
witek17 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 5
Skąd: Police
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 19-03-19, 23:11   

[quote="Negatyw"]
czleszek napisał/a:

Prosta arytmetyka się kłania. Do celów projektowych należało by przyjąć prąd jednego komputera:
I=P/U/PF
I=800/230/0,85=4A
gdzie:
P=800 W moc czynna
U=230 V napięcie znamionowe
PF=0,85 współczynnik mocy

Ten Bill Gates to już jednak zdecydowanie przesadza :mrgreen: Windows 15 będzie potrzebował komputera o mocy 44 kW (jak silnik mojego samochodu :mrgreen: )
I wy się dziwicie, że następują zmiany klimatu? :mrgreen:
 
     
Negatyw 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Paź 2018
Posty: 52
Skąd: Reda
Wysłany: 20-03-19, 00:35   

Windows 10 sam w sobie niewiele mocy potrzebuje, np. w tablecie. Zasilacz 800W może w rzeczywistości pobierać z sieci np. 600W bo jest przewymiarowany na wypadek rozbudowy komputera. Instalację też się przewymiarowuje z tych samych powodów. Komputery biurowe mają zwykle zasilacze 350÷550W. Zasilacze 800W mają komputery dla gracza.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group