Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pulsujące LEDY
Autor Wiadomość
reiser 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 6
Skąd: pomorskie
Wysłany: 28-09-15, 18:55   Pulsujące LEDY

Witam. Jestem nowy na forum więc przepraszam za błędy
Opis problemu:
Puszczałem do łazienki kabel (miedziany) żeby móc podłączyć prysznic z radiem w tym celu obok starej puszki utworzyłem puszkę nową plastikową i ze starej puściłem kable miedziane do nowej puszki żeby mieć w niej zasilanie które puściłem do łazienki. Do tej nowej puszki podłączyłem również kabel (miedziany) który przekazywał prąd do puszki w łazience wcześniej był podpięty w starej puszcze. Od tej pory po włączeniu światła sufitowego LED 230V żarówki na GU 10 pulsują zaraz po włączeniu i się stabilizują. Wcześniej problem nie występował. Dodam jeszcze, że zmieniałem włącznik z diodą na taki bez diody, może tu jest problem. Zamiana kabli w włączniku nic nie zmienia, efekt ten sam. Dodam również że w 90% moja instalacja w domu składa się z kabli aluminiowych oraz nie kiedy z puszek metalowych.

Kable w nowej puszcze mam podłącze szybko złączkami trójżyłowymi

Podnosi już mi to ciśnienie i denerwuje z tymi żarówkami.

Proszę o pomoc
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1153
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-15, 19:12   

Proponuje wezwać elektryka.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
reiser 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 6
Skąd: pomorskie
Wysłany: 28-09-15, 19:13   

kozi966 napisał/a:
Proponuje wezwać elektryka.

a co może być nie tak?
 
     
reiser 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 6
Skąd: pomorskie
Wysłany: 28-09-15, 19:14   

jutro podłącze z powrotem włącznik z diodą i zobaczę czy coś wróci do normy
 
     
reiser 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 6
Skąd: pomorskie
Wysłany: 28-09-15, 19:31   

Jeśli miałby ktoś jakiś pomysł proszę napisać. I dziękuje.
 
     
upin 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 89 razy
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 976
Skąd: Tarnów
Wysłany: 28-09-15, 19:56   

reiser napisał/a:
Puszczałem do łazienki kabel (miedziany) żeby móc podłączyć prysznic z radiem w tym celu obok starej puszki utworzyłem puszkę nową plastikową i ze starej puściłem kable miedziane do nowej puszki żeby mieć w niej zasilanie które puściłem do łazienki. Do tej nowej puszki podłączyłem również kabel (miedziany) który przekazywał prąd do puszki w łazience wcześniej był podpięty w starej puszcze.

Łazienka mówisz i takie szatańskie pomysły?

reiser napisał/a:
Jeśli miałby ktoś jakiś pomysł proszę napisać. I dziękuje.


Mam pomysł, wezwij kumatego elektryka. Mniej weźmie niż będzie Cię kosztować trumna. I wcale nie żartuję.
_________________
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
 
     
reiser 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 6
Skąd: pomorskie
Wysłany: 29-09-15, 06:25   

upin napisał/a:
reiser napisał/a:
Puszczałem do łazienki kabel (miedziany) żeby móc podłączyć prysznic z radiem w tym celu obok starej puszki utworzyłem puszkę nową plastikową i ze starej puściłem kable miedziane do nowej puszki żeby mieć w niej zasilanie które puściłem do łazienki. Do tej nowej puszki podłączyłem również kabel (miedziany) który przekazywał prąd do puszki w łazience wcześniej był podpięty w starej puszcze.

Łazienka mówisz i takie szatańskie pomysły?

reiser napisał/a:
Jeśli miałby ktoś jakiś pomysł proszę napisać. I dziękuje.


Mam pomysł, wezwij kumatego elektryka. Mniej weźmie niż będzie Cię kosztować trumna. I wcale nie żartuję.

Puszczenie kabla było łatwiejsze z pokoju za scianą niż klocie kafelek. Zanim przełączyłem stary kabel miedziany od łazienki do nowej puszki to było ok. Teraz tego kabla z powrotem nie podepnę do starej puszki bo wszystko już zalepiłem. Szukałem w Internecie sposobu ale nie znalazłem
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1153
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-09-15, 07:04   

reiser napisał/a:
Szukałem w Internecie sposobu ale nie znalazłem

Bo tak jak majsterkowicze uczą się w internecie tak elektrycy w szkołach.
Nie da się weryfikować instalacji zdalnie, przez internet.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek



Pomógł: 140 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Lip 2007
Posty: 1221
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 29-09-15, 12:37   

reiser napisał/a:

kozi966 napisał/a:
Proponuje wezwać elektryka.

a co może być nie tak?


reiser napisał/a:
Dodam również że w 90% moja instalacja w domu składa się z kabli aluminiowych oraz nie kiedy z puszek metalowych.

Zmiany w takiej instalacji wymagają więcej wiedzy niż położenie nowej. Poprzekładałeś przewody i teraz instalacja nie działa tak samo bo pewnie elektryk co ją wykonał coś zrobił "po swojemu". Prąd to nie zabawka i czasem zabija więc zostaw tą prace komuś kto ma odpowiednie kwalifikacje.
Instalacja elektryczna jest jak ciało człowieka - nie da się postawić diagnozy przez internet bo pacjet może tego nie przeżyć.

PS Zgodnie z polskim prawem wszelkie zmiany w instalacji elektrycznej wymagają projektu. W razie wypadku odpowiedzialność spadnie na właściciela obiektu a ten bez projektu ani wykwalifikowanego wykonawcy nie ma się czym bronić przed prokuratorem.
_________________
Pozdrawiam
Jarek
 
   
     
reiser 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 6
Skąd: pomorskie
Wysłany: 29-09-15, 18:55   

Jarek79 napisał/a:
reiser napisał/a:

kozi966 napisał/a:
Proponuje wezwać elektryka.

a co może być nie tak?


reiser napisał/a:
Dodam również że w 90% moja instalacja w domu składa się z kabli aluminiowych oraz nie kiedy z puszek metalowych.

Zmiany w takiej instalacji wymagają więcej wiedzy niż położenie nowej. Poprzekładałeś przewody i teraz instalacja nie działa tak samo bo pewnie elektryk co ją wykonał coś zrobił "po swojemu". Prąd to nie zabawka i czasem zabija więc zostaw tą prace komuś kto ma odpowiednie kwalifikacje.
Instalacja elektryczna jest jak ciało człowieka - nie da się postawić diagnozy przez internet bo pacjet może tego nie przeżyć.

PS Zgodnie z polskim prawem wszelkie zmiany w instalacji elektrycznej wymagają projektu. W razie wypadku odpowiedzialność spadnie na właściciela obiektu a ten bez projektu ani wykwalifikowanego wykonawcy nie ma się czym bronić przed prokuratorem.


Temat zamykam ponieważ problem rozwiązałem. Okazało się że brak diody we włączniku powodował pulsowanie. Podłączając z powrotem włącznik z diodą wróciło do normy. Jest to dziwne trochę ale cóż. Dziękuje wszystkim za pomoc.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group