Uziom nie jest potrzebny do przejścia na TN-C-S? |
Autor |
Wiadomość |
kolibers
Uczestnik forum

|
Wysłany: 04-09-20, 20:04 Uziom nie jest potrzebny do przejścia na TN-C-S?
|
|
|
Temat różnicówek był wielokrotnie poruszany zwłaszcza przy modernizacji instalacji i przechodzenia na nowsze układy. Jednak zdania na temat tej róznicówki są różnorakie.
Szukając jednak informacji na pewien temat natknąłem się na stwierdzenie na jednym z for, że chcąc z układu sieci TN-C przejść na układ sieci TN-C-S
Uziom nie jest potrzebny do przejścia na TN-C-S
Prawda czy fałsz? Zgadzacie się z tym stwierdzeniem czy też nie? Jakie są Wasze zdania na ten temat.
Potrzebny jest ten uziom czy nie jest potrzebny? |
|
|
|
 |
Jack
Aktywny uczestnik forum Jacek

Pomógł: 1053 razy Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 3993 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-09-20, 12:27
|
|
|
kolibers napisał/a: | Potrzebny jest ten uziom czy nie jest potrzebny? |
Oczywiście że jest potrzebne uziemienie ochronne przewodu PE w instalacji elektrycznej budynku i to jak najbliżej chronionych odbiorników. Idealnie do tego nadaje się uziemienie fundamentowe. |
|
|
|
 |
Arek
Uczestnik forum

|
Wysłany: 05-09-20, 14:37
|
|
|
No bez tego uziemienia to jaka to różnica czy PE + N czy PEN, mimo że zostanie rozdzielony? |
|
|
|
 |
Arek
Uczestnik forum

|
Wysłany: 06-09-20, 07:38
|
|
|
Mnie to co innego nurtuje w tym temacie: dlaczego w ogóle rozdziela się PEN na PE + N zamiast PEN ciągnąć dalej jako N a wprowadzić całkiem nowy przewód PE uziemiony? |
|
|
|
 |
KonradOW
Uczestnik forum

|
Wysłany: 06-09-20, 18:54
|
|
|
Arek napisał/a: | Mnie to co innego nurtuje |
Płyń z nurtem i trzymaj się koryta, w między czasie poczytaj o układzie TT.
Z uziomem tak jak z poduszkami powietrznymi w samochodzie - można mieć i 20, a i tak zapakują do smutnego worka.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Maciekelektryk
Uczestnik forum

|
Wysłany: 12-11-20, 20:08
|
|
|
Przy przejściu na układ TN-C-S uziemienie jest potrzebne i nie ma tutaj nawet co dyskutować. Wykonując uziom starać się uzyskać jak najniższe wartości a przy budowie budynku koniecznie pamiętać o uziomie fundamentowym jak wspomniał kolega wyżej. Pozdrawiam |
_________________ Instalacje , usługi eleketryczne Kraków |
|
|
|
 |
b@b@
Uczestnik forum

Pomógł: 29 razy Dołączył: 09 Paź 2008 Posty: 345 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 13-11-20, 15:06
|
|
|
Maciekelektryk napisał/a: | Przy przejściu na układ TN-C-S uziemienie jest potrzebne i nie ma tutaj nawet co dyskutować. Wykonując uziom starać się uzyskać jak najniższe wartości a przy budowie budynku koniecznie pamiętać o uziomie fundamentowym jak wspomniał kolega wyżej. Pozdrawiam |
Obiegowa teoria, nie zawsze prawdziwa - czyli w skrócie - nieprawda.
Pytanie autora brzmi: czy w punkcie przejścia na system TN-S z TN-C musimy ten punkt uziemić.
Nie, nie musimy, nie ma takiego wymogu.
Jeśli zasilamy z czterożyłowej wlz mieszkanie na 8 piętrze, nie mamy możliwości wykonać uziemienie punktu podziału, a mimo to instalacja może być poprawnie wykonana.
Natomiast jeśli jest możliwość, np. przy wykonaniu instalacji nowego obiektu, uziemiamy PE do uziomu fundamentowego. |
|
|
|
 |
Maciekelektryk
Uczestnik forum

|
Wysłany: 17-11-20, 19:51
|
|
|
Kolego b@b@ zgadza się. Moja wypowiedź była mało precyzyjna. Moja myśl dotyczyła nowo wykonywanych instalacji. A co do sytuacji w budynku wielopiętrowym tzw. Bloku masz w 100% rację. Przepraszam za nie dokładną wypowiedź. Następnym razem będę uważał na SŁOWA. Pozdrawiam |
_________________ Instalacje , usługi eleketryczne Kraków |
|
|
|
 |
|